Stakende schoonmakers op de faculteit: ‘Actie! Actie! Actie!’

Vandaag demonstreerden enkele tientallen schoonmakers in de hal van de Faculteit Communicatie en Journalistiek. De actie maakt onderdeel uit van een langere staking die vakbond FNV samen met schoonmakers organiseert. Voor onbepaalde tijd, als het aan de stakers ligt. Gevolg voor de faculteit: volle prullenbakken.

Ron Meyer is organizer bij de FNV en één van de gezichten van de stakende schoonmakers. ‘Schoonmakers spelen een belangrijke rol in de samenleving, want ze zorgen ervoor dat rommel opgeruimd wordt. Dat verdient respect en dat willen we nu ook krijgen.’ Dat is dan ook de belangrijkste eis van de schoonmakers: respect voor hun werk. ‘Dat betekent dat een baas ‘goedemorgen’ terug zegt, of iemand niet nadat je iets schoongemaakt hebt meteen weer vies maakt, om te provoceren’, aldus Meyer.

De Hogeschool Utrecht heeft volgens berichten zogenaamde ‘stakingsbrekers’ ingezet. Meyer is daar niet blij mee: ‘Door andere bedrijven ons werk te laten doen, probeert de hogeschool te doen alsof er geen problemen zijn. Het lijkt alsof er niet gestaakt wordt en onze zaak er niet toe doet, terwijl dat natuurlijk niet zo is.’

Schoonmakers reageerden vandaag tijdens hun actie op de faculteit op de stakingsbrekers: ‘Als hier schoon wordt gemaakt door anderen tijdens onze staking, komen we met 2000 man terug!’

Dat lijkt niet onmogelijk. Recent hebben schoonmakers zogenaamde ‘Marsen van Respect’ gelopen in Amsterdam en Den Haag. Volgende week staat een mars gepland in Utrecht. Duizenden schoonmakers sloten zich eerder al aan. ‘Dit is niet zo maar een staking, dit is een emancipatiestrijd’, zegt Meyer. Volgens hem gaat niet alleen om eisen als een beter loon, maar ook om immateriële zaken.

De Hogeschool Utrecht was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de faciliteitsmanager van de faculteit, Boudewijn Dominicus, is niet de FCJ maar de HU verantwoordelijk. ‘Als FCJ kopen wij de schoonmaak niet in, dat doet de HU centraal’, aldus Dominicus.

Hoe lang de acties nog gaan duren is niet bekend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s