Moorden

Het was woensdag en in het Syrische Homs werd een vierjarig meisje door de troepen van president Assad door haar hoofd geschoten. Ze was op slag dood. In een stad twintig kilometer ten noorden van hoofdstad Damascus reden volgens Syrische demonstranten honderd tanks alles kapot.

Het was woensdag en in Nederland maakten we ons zorgen over Balk, een Fries plaatsje. Het ijs was in de nacht van dinsdag op woensdag in de hele provincie amper gegroeid. De Elfstedentocht kwam op losse schroeven te staan. Uitgesteld, misschien zelfs toch helemaal geen doorgang. Het journaal opende ermee, elk uur. Het was belangrijk, van levensbelang welhaast. Op Twitter ging het maar om één ding.

Net als alle actualiteitenprogramma’s van die dag: gaat ‘ie door of gaat ‘ie niet door? Het was ook allemaal logisch. Wij Nederlanders, al vijftien jaar wachten we op de Tocht der Tochten. En dan was het nu allemaal zo dichtbij en vulden we daarom alle kranten, alle tv-programma’s met hetzelfde. De Elfstedentocht.

Ondertussen in Syrië vielen de tientallen, honderden bommen. Complete steden werden verwoest. Honderdzeventien doden. Maar het boeide niet, wij hadden de Elfstedentocht. En uiteindelijk ook niet, maar alsnog waren we enkele in de roes dat het doorging.

En die Syriërs? Ach, die komen later wel weer. Of niet. Ik las woensdag op Twitter een ruzie tussen Frans Bauer en Dries Roelvink. Ook belangrijk. Misschien dat de mensen van de actualiteitenprogramma’s daar wat duiding over kunnen doen.

Om acht uur ’s avonds was er uitsluitsel. Wiebe van de Elf Steden hield een persconferentie. Het ging niet door.

Het moorden in Syrië trouwens wel.

Advertenties

Een gedachte over “Moorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s