Schoonmakers en studenten zij aan zij bij bezetting

Sinds vanochtend bezetten zo’n tweeduizend schoonmakers een universiteitsgebouw aan de Utrechtse Uithof. Ze krijgen daarbij steun van enkele tientallen studenten. Ik ben vanmiddag een kijkje gaan nemen bij deze niet alledaagse actie.

Wat meteen opvalt bij aankomst is dat er een enorme politiemacht staat. Meerdere motoragenten en agenten te paard, een aantal auto’s en her en der wat surveillanten. Wat blijkt: ’s ochtends bij aanvang van de bezetting heeft de politie geprobeerd de duizenden schoonmakers tegen te houden. Via een zij-ingang zijn de actievoerders uiteindelijk toch binnengekomen. Daar werd begonnen met het opbouwen van een indrukwekkend actieplatform. In collegezalen werden bijeenkomsten georganiseerd, over bijvoorbeeld de solidaire economie, en er werd een zogenaamd schoonmakersmuseum neergezet midden in de hal van het gebouw.

Voor het gebouw werd muziek gedraaid en hielden schoonmakers zij aan zij met studenten een spandoek omhoog. Binnen sprak ik met Ron Meyer, de campagneleider van de staking, die nu al acht weken duurt. Hij legde uit waarom er nu een sit-in is gehouden: ‘Van acht weken steken word je moe, daarom gaan we er nu bij zitten.’ Ook vertelde hij waarom er voor de Universiteit Utrecht als bezettingslocatie is gekozen. Volgens Meyer is een universiteit altijd een ‘centrum van maatschappelijke vooruitgang’ en zou de UU juist daarom de standpunten van de schoonmakers moeten overnemen. Ze willen onder andere doorbetaling bij ziekte en meer tijd. Door bezuinigingen hebben de schoonmakers minder tijd voor meer werk, aldus Meyer.

Het was bijzonder, daar tussen al die schoonmakers. Er werden voedselpakketten uitgedeeld, gedanst en gezongen. De sfeer was gemoedelijk en de mensen vriendelijk en strijdbaar. Hun eisen zijn niet meer dan normaal. Doorbetaling bij ziekte, meer respect en de tijd je werk goed te doen; hoe zou je het er mee oneens kunnen zijn? Voor eerlijk werk hoort immers eerlijk loon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s