Hoe win je een verkiezing?

Hoe winnen we de verkiezingen? Over die vraag zullen veel partijpolitieke figuren zich deze maanden storten. Ze kunnen zich misschien gerust stellen in het feit dat over die vraag al meer dan tweeduizend jaar nagedacht wordt.

In de zomer van 64 voor Christus deed Marcus Cicero mee aan de verkiezingen voor de consul van Rome. Een belangrijke rol, die alleen weggelegd was voor de hogere stand van de stad. Cicero behoorde daar niet toe. Hij was dan op kosten van zijn vader in de leer geweest bij Griekse filosofen en was een succesvol zakenman, toch hij werd gezien als een outsider. En outsiders wonnen zelden in het vroege Rome. Waarom zou Cicero, met tweeënveertig jaar een jonge kandidaat, daar verandering in kunnen brengen?

Zijn broer Quintes, een intelligente man, wilde daar een antwoord op formuleren. Hij stuurde zijn broer een brief waarin hij hem adviezen gaf over zijn verkiezingscampagne. Het is een even fascinerende als interessante lezing, die nog steeds actueel is en nog steeds geldt als een prachtig handboek voor een effectieve campagne. In de juni-editie van Foreign Affairs werd het document geprint, en ook onder Republikeinse strategen is het een populair geschrift. Zo haalt communicatie-expert Frank Luntz het aan in zijn boek Words that Work en noemt Karl Rove, voormalig adviseur van president George W. Bush, Quintes Cicero ‘a master political strategist with a clear understanding of opposition research, organization, and turnout’. Ergo, de brief deugt. (Quintes benadrukte trouwens dat het geen algemeen handboek voor campagnes was, maar puur een brief aan zijn broer met punten, waar Marcus vooral van moest leren)

De adviezen van Quintes zijn interessant, en zouden een leestip kunnen zijn voor moderne politici. Belangrijk is, volgens Quintes, om het contact te zoeken met de mensen. Ga naar het Forum, luister naar de mensen en ga met ze in discussie over de toekomst. Nu zouden we zeggen, ga naar de markt, luister naar ze, spreek met ze en geef ze een folder (en made in China-campagnegadget). Radicaler is wat Quintes zegt over beloftes. Volgens hem moet Marcus aan iedereen alles beloven wat ze willen horen. Dat het, eer je eenmaal in office zit, een onmogelijk taak is om alle beloftes na te komen, overziet hij ook. Maar, stelt hij, als mensen gaan klagen over het niet nakomen ervan, kan je zeggen dat je de beloftes heel graag wil nakomen, maar dat de situatie er nu gewoon niet naar is. Het lukt nu simpelweg niet. Het is beter om op het Forum een paar mensen teleur te stellen door je belofte niet na (te kunnen) komen, dan een boze menigte voor je huis te hebben naar wiens wil je niet zou luisteren.

Die tip van Quintes is interessant om in een modern daglicht te stellen, want is het antwoord van mensen als ze je vraagt waarom ze hun geloof in de politiek hebben verloren, niet dat politici beloftes nooit nakomen? Oftewel, hoe slim is het om als politicus alles aan iedereen te beloven? Past niet beter een bescheiden, eerlijkere houding? ‘Ik kan niks beloven, maar ik ga m’n best doen’, bijvoorbeeld. Natuurlijk – kiezers willen de gouden hemel en verwachten van politici dat zij dat gaan maken en zij keren die politici hun rug toe, als blijkt dat het niet lukt. Maar worden eerlijke politici vaak juist niet geroemd? Willen kiezers ook niet juist een eerlijk, oprecht en realistisch verhaal horen?

Marcus won uiteindelijk zijn verkiezing glorieus. Voor het eerst sinds dertig jaar werd een man van buiten de adel gekozen als consul. Hij groeide uit tot een enorm populair politicus, één van de grootste die het oude Rome ooit zou hebben. Met de twee broers liep het overigens slecht af. In 43 voor Christus werden de twee vermoord, terwijl de republiek uitstierf en het Romeinse Rijk begon te bloeien. Wat restte, was Quintes’ briljante brief aan Marcus. Een leestip voor iedereen die zich de komende tijd met de verkiezingen van 12 september bezighoudt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s