Waarom ook een atheïst in zondagsrust kan geloven

Vorige week werd in de Tweede Kamer besloten tot het afschaffen van de Zondagswet. Die wet regelde de zondagsrust. Meteen sprongen D66’ers op Twitter in de victorie-modus; een aartsconservatieve wet (de Zondagswet stamde uit 1953) was van tafel, vooruitgang! Die vreugde maakt natuurlijk deel uit van de wil om winkeltijden op zondagen ‘vrijer’ te regelen. Op zondag gebonden zijn aan zondagsrust zou een oude, religieuze gewoonte zijn. Maar ook een atheïst kan vóór zondagsrust zijn.

Ik ben er niet zo’n voorstander van om winkels om zondagen open te laten zijn. Natuurlijk, het is handig en gemakkelijk om ook op zondag boodschappen te doen en kleren en tv’s en wat al niet te meer te kopen. Tegenstanders stellen, terecht denk ik, dat grote bedrijven de kleintjes weg gaan concurreren omdat winkels als Albert Heijn makkelijker op zondag personeel inzet dan een kleine zelfstandige slager of groenteboer. Daar hebben ze natuurlijk een punt, en het is een kwestie van tijd voordat de eenheidsworst van de grote supermarkten en andere keten-winkels nog enkel het straatbeeld bepalen.

Waarom zouden we echter per sé zeven dagen per week moeten winkelen en het gemak moeten hebben om in onze materiële behoeften te voldoen? Het consumentisme reduceert de Mens tot de Consument die enkel economisch denkt – waar heb ik de meeste korting, waar profiteer ik het meest. Reclames van bijvoorbeeld Albert Heijn – ‘profiteer nu van exclusieve dit en dat’ –  spelen daar op in. We moeten profiteren, we moeten winkelen. ‘Sta op, en winkel’ lijkt het adagium van de tijd waarin alles tot haar economische waarde wordt gereduceerd – ook de mens. Niet meer culturele of menselijke waarden, maar economische waarden bepalen meer en meer onze levens. Mogen we daar minstens één dag in de week van verlost worden?

‘Ieder voor zich en God voor ons allen’ lijkt te zijn veranderd in ‘ieder voor zich en de markt voor ons allen’. De combinatie van nutteloos hedonisme en consumentistisch materialisme zorgen voor een weinig zinvol leven. Er is meer dan winkelen alleen, meer dan consumeren en het in onze materiële ‘behoeften’ voldoen. Je bent een loser als je er niet aan meedoet, als je niet de nieuwste dit en dat en zus en zo hebt. Je moet een winnaar zijn, en een winnaar word je door bijvoorbeeld te winkelen. De Belg Paul Verhaeghe heeft hier belangrijke stukken over geschreven.

Eén dag in de week vrij van het lusteloze consumeren kan bevrijdend werken. Een dag waarin we tijd hebben voor menselijke waarden, in plaats van enkel de economische die de overige zes dagen steeds meer bepalen. Een dag waarin de één zijn tijd inderdaad zal besteden in de kerk, en de ander langs een sportveld of met familie. Waarin niet het economische, maar het menselijke de boventoon voert. Waarin we even verlost zijn van het altijd maar moeten consumeren, het altijd maar moeten profiteren en het altijd maar economisch moeten denken. Economisch zullen mijn argument wellicht niet kloppen, winst maken en consumeren en profiteren en geld verdienen en dat soort dingen, maar is dat erg? Er is meer dan geld alleen, een samenleving is geen BV en de mens geen product.

De oude zondagsrust was uit religieuze overwegingen, laat de nieuwe zondagsrust niet om het bovenaardse maar om het aardse gaan; om de mens.  Daarom kan ook juist een atheïst in zondagsrust geloven.

Advertenties

2 gedachtes over “Waarom ook een atheïst in zondagsrust kan geloven

  1. Precies! Niet steeds de evenementencultuur en koopzucht centraal, dus even één dag zonder luidruchtige commerciële activiteiten als betaald voetbal. Nooit meer Feyenoord op zondag!

  2. Ik ben vóór het afschaffen van de zondagswet. Ik werk vijf dagen per week en wil graag in het weekend in staat worden gesteld om boodschappen en andere benodigdheden aan te kunnen schaffen. 70%-80% van de werkenden in Nederland werken volgens standaard “kantoor-uren”. Die moeten het hebben van de weekend dagen. Ik begrijp de stelling van de tegenstanders. Daarom heb ik ook een alternatief: winkels zijn open in het weekend, maar zijn gesloten op maandag en dinsdag! Op deze momenten is minder winkelbehoefte en hebben ook zij een weekend gevoeld. Zo heeft ieder zijn zin, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s